Finn roen på fjellet

Finn roen på fjellet

Å dra på ferie handler om å ta en pause fra hverdagen og kanskje unne seg litt luksus. Noen foretrekker å dra til byen, men det er på fjellet jeg og mange med meg finner roen. Det er selvsagt mange forskjellige valgmuligheter her, men jeg foretrekker å legge turen innom en av de mange fjellstuene i Norge eller lignende i utlandet.

Nesten alle fjell eller turområder med respekt for seg selv skal tilby en fjellstue eller en turisthytte. Fjellstuen har en høyere standard enn turisthytten og er bemannet. Personlig så elsker jeg maten de serverer og smaken av lokal kultur iblandet litt luksus.

Fjellstovens tilbud

Jeg har besøkt mange fjellstover, du kan lese om dette på denne siden, og det er klart at det er store forskjeller. Det er også mange navn som brukes på disse mindre overnattingstedene. Noen er enkle og rustikke, mens andre fokuserer på å tilby luksus.

Felles for dem alle er, mener jeg, at de trekker frem og bygger på naturen rundt stuen. Eierne av disse stuene kjenner området godt og de bruker naturens ressurser på en utmerket måte. Jeg har spist på flere hytter med utmerket villfisk, ferskt kjøtt eller lignende. Dessertene er gjerne fylt med bær eller annet fra nærområdet.

Fjellstovene organiserer gjerne også flere forskjellige turer i nærområdet. Dette er turer som er organisert av personer som er lokalkjent, den beste måten å oppdage alle skattene. Ta et telefon til fjellstoven før du reiser. Standardturene er interessante og dekker de fleste ønsker. Spesialturer er ofte enkle å organisere såfremt de får litt tid til å planlegge.

Når det kommer til teknisk utstyr og da kanskje spesielt Wi-Fi, varierer tilbudet. Det er mange som drar på fjellet for å få helt fred fra teknologien og alt det moderne. Mange, inkludert meg, klarer ikke å tenke seg en ferie uten Wi-Fi. Jeg må på nett for min dose med nyheter fra SOL, litt strategi hos World of Tanks, moro med pokerstarscasino og alt annet. Det blir ikke ferie for meg hvis jeg skal legge dette igjen hjemme.

Ferie med kjæresten

Langt eller kort opphold?

Vi er alle forskjellig, men det er viktig å huske at tilbudet er noe begrenset. Dette må man ta med i beregningen under planleggingen av oppholdet. Fjellstovenes plassering gjør det ikke enklere ettersom det sjelden er andre ting enn naturen å fokusere på. Noen elsker dette, mens andre vil ha mer variasjon.

Jeg foretrekker å besøke en fjellstove i en langhelg. Dette er akkurat nok tid til å bli godt kjent med området og finne roen på fjellet uten at jeg begynner å kjede meg. Det er meg, men jeg kjenner også mange andre som gjerne tilbringer en uke eller mer på fjellet. Legger du opp til et slikt langt opphold så er det lurt å velge et sted med mange uteaktiviteter.

Langt eller kort opphold

Gå fra fjellstove til fjellstove

Fjellstovene ligger ikke akkurat som perler på en snor, men det er ofte flere i samme område. Besøkende kan vandre fra den ene fjellstoven til den andre og få nye opplevelser. En fjellstove kan ligge høyt oppe i fjellet, mens den andre kan ligge ved et godt fiskevann. Dermed kan man på samme ferie få en god høyfjellsopplevelse, kombinert med fiske eller andre opplevelser.

Ferie med kjæresten

Å dra på fjellet kan være en utmerket mulighet til å tilbringe tid med kjæresten. Det er rolig og man får godt tid til å prate eller bare rett og slett være sammen. I et hektisk dagligliv så er det ikke helt enkelt å få tiden til å strekke til. Det er hele tiden noe som trengs å gjøres i hjemmet, på jobben eller man er aktiv på fritiden med trening eller annet.

Oppe på fjellet eller ved et vann, en fjord eller langs kysten så er det mindre distraksjoner.  Dere kan vandre stille og rolig og bare rett og slett nyte naturen. Noen fjellstover har egne tilbud for kjærester, men enhver stove vil kunne skape en perfekt opplevelse.

Et tips til slutt

På jakt

En fjellstove i Norge tilbyr i utgangspunktet ikke jaktopplevelser. I alle fall ikke jakt med våpen. Å jakte på dyr med kamera er en helt annen ting og noe som alle fjellstovene legger opp til.

Noen fjellstover brukes av jaktlag som en mellomstasjon før de ankommer jakthytten. Det er også noen som leier en fjellstove til jakt, men dette vil du få informasjon om når du kontakter fjellstoven. Men i utgangspunktet så velger jaktlag andre løsninger.

Et tips til slutt

Fjellstover er ofte drevet av en familie og har et uformelt, personlig preg. Målet for dem er å skape en avslappet atmosfære hvor de besøkende vil trives og legge fra seg hverdagens mas. Derfor anbefaler vi at du setter telefonen på lydløs og lar jobb ligge igjen hjemme. La deg trollbinde av selve bygget og historien i veggene og trekk den friske, rene luften dypt inn i lungene. Dette er stedet for avslapping og ro!