FJELLSTUER I NORGE 2

Da fortsetter vi turen i den Norske fjellheimen, i forrige artikkel var vi på Hardangervidda og vi fortsetter videre der med fjellstuer og turisthytter.

HAUKELISETER FJELLSTUE

Haukeliseter fjellstue ligger ved inngangen til Hardangervidda Nasjonalpark, idyllisk til rett ved Ståvatn og med Rv E 134 rett ovenfor er det enkelt og komme seg dit. Her er det også mange aktiviteter man kan være med på i nærområdet, Snøkiting, skiturer med turleder, flere merkede ski løyper, hundespann kjøring, forskjellige aktiviteter for barna, 2 flotte skianlegg rett ved for de som liker nedoverski og fart og bålkos mm. Her er det nok og finne på. Haukeliseter er også et populært sted for konferanser og bedriftsmøter.

TUVA TURISTHYTTE

Tuva turisthytte ble bygget i 1915 og ligger 1200 Moh, ikke langt fra Skurdalen og Ustaoset. Det er en familiebedrift hvor 4. generasjon driver i dag og er en av de eldste privat eide hyttene på Hardangervidda.

Tuva er en av ganske mange turisthytter du finner på Hardangervidda, vi tar med noen flere i området, Åan turisthytte ligger ved Ossjøen og ikke langt fra Numedalslågen og er et ypperlig sted for fjellfiske. Dette er også en familiebedrift hvor dagens vertskap er den 3. generasjonen som driver stedet. Bygningene stammer fra 1800 tallet som blitt restaurert men har beholdt sin opprinnelige stil, de første gjestene kom hit allerede i 1923.

Solheimstulen Høyfjellseter ligger helt øverst i Jønndalen i Numedal, med godt tilrettelagte aktiviteter i området rundt. Merkede turløyper både til fots og på sykkel, skiløyper og fiske.

Rauhelleren turisthytte ligger like ved Halnefjorden og Skaupa, det er ingen bilvei frem til Turisthytta, så det blir noen km og gå enten fra Skaupa, det er ca 13 km eller fra Tinnhølen, da er det ca 18 km og gå. Det er en flott spasertur gjennom fjellheimen som tar ca 3 til 5 timer, kommer jo litt an på formen og farten. Rauhelleren turisthytte ble bygd i 1925 etter en omstendig prosedyre med riving av en jakthytte på Skurdalsåsen og flyttingen over til Rauhelleren, noe som tok flere år og gjennomføre. Her er det gode muligheter for fiske og jakt, Geitvassdalen er ett kjent fiskevann, og foretrekker du jakt er dette et flott område for rypejakt. Ellers er det et flott område for turgåing både sommer som vinter.

Neste er Mårbu turisthytte som ligger ved Mårvatnet helt oppe ved nordenden, rett ved grensen mellom Buskerud og Telemark.

He kan du leie båt og ta deg en fisketur ut på Mårvatnet eller ta deg en ridetur med en av hestene de har. Her finns det også griser og høner, en liten bondegård. Området er bra egnet for fotturer om sommeren og skiturer om vinteren,

Den eldste turisthytta på Hardangervidda er Krækkja turisthytte, bygd i 1879. Den ligger ved sjøen Store Krækkja ikke langt fra grensen mellom Buskerud og Hordaland. Den har en flott og idyllisk beliggenhet som innbyr til mange aktiviteter sommer som vinter. Her får du leid kano og ta deg en fredelig tur og slenge ut fiskestanga om du vil, eller ta deg en spasertur i fjellområdet rundt.

Da avslutter vi turen på Hardangervidda for denne gangen, men fortsetter turen videre i neste artikkel.