FJELLSTUER I NORGE

Vi har en utrolig flott natur i Norge med mange fjell, så nå tar vi en tur opp i høyden og ser på fjellstuer og hoteller der. Mulighetene rundt i nærområdene av aktiviteter og kultur.

Haldne fjellstue

Haldne fjellstue som ligger omtrendt midt i mellom Oslo og Bergen ved riksvei 7 oppe på Hardangervidda. Her er det utrolig mange aktiviteter både på sommer og vinters tid, både for store og små.

Haldne fjellstue ble bygget i 1933 av Lars Liseth som sammen med kona drev stedet fra starten av, det var en familiebedrift frem til 2016 da den ble solgt til G Tormondsgard og I Dalen som driver stedet i dag. Navnet det fikk Haldne kommer i fra gammelt av halv/ halveis og fordi da stedet ligger ca halveis mellom Oslo og Berget ble det en grei benevnelse av stedet.

Mange muligheter

Hardangervidda byr på mange aktiviteter. Fjellvandring hvor du stort sett kan gå hvor du vil eller om du vil følge oppmerkede løyper. Fiske etter fjellørret er populært både sommer og vinter, men husk fiskekort for å fiske lovlig. Ønsker du å ta sykkelen fatt, så kan du ta deg frem til mange fine steder. Du finner Tinnhølveien og en av norges vakreste sykkelveier nemlig Rallarvegen.

Båtturer er også populært – for eksempel en tur på Halnefjorden med Halnekongen. Vøringsfossen finner man også i nærheten, en av Norges mest besøkte turistatraksjoner. Den har et fossefall på 154 meter og er et fantastisk syn for de som ikke har sett slikt tidligere.

Og alt etter årstiden så er det mange flere aktiviteter som kan utføres.  Er det på den kalde årstiden, så blir det arrangert skiturer på «gamlemåten», nymotens «snøkiting», forskjellige arrangerte turer for å se kulturminner og mye mer.

FAGERHEIM FJELLSTUGU

Om en tar turen østover på riksvei 7 kommer man så til Fagerheim Fjellstugu, det ligger idyllisk til i sydenden av Store Krækja Sn 1177 moh. Fagerheim ble til i 1936 av en gårdbruker fra Geilo som brukte stedet til sommerfjøs og støldrift om sommeren. Den fine beliggenheten ved Store Krækja Sn som lokker med fjellfiske og herlige naturopplevelser. For de som skal være med i Skarverennet 2018 vil Fagerheim være et godt utgangspunt, da løypa ikke går langt unna.

MÅRBU SETER OG FJELLSTUE

Mårbu seter og fjellstue ligger flott til ved nordenden av Mår rett ved grensen mellom Buskerud og Telemark. Også her kan man oppleve storslått Norsk natur både sommer som vinter, Stedet har åpent hele sommersesongen, men er åpent om vinteren for forhåndsbestilte gruppeturer. Stedet har flere aktiviteter som jakt da på rype og reinsdyr, fiske, turgåing på merkede løper eller ta en tur på de omliggende toppene på egen hånd.

DYRANUT FJELLSTUE

Dyranut fjellstue ligger ved Rv 7`s høyeste punkt 1245 moh og rett nord for Vetle Skiftessjøen. Åpner for sommeren 1 juli til 10 sep og vinteren fra 24 mars til 17 april, et flott sted og tilbringe påsken på. Her finner man også mange aktiviteter som passer de fleste som er ute på tur. om vinteren kan man være med på expedisjons trening, hundekjøring og kiting som er noen av aktivitetene da. Om sommeren kan man være med på rideturer og kløturer eller ta en forttur på egenhånd i merkede løyper. Attraksjoner i nærheten som Sysendammen ogVøringsfossen er vel verdt et besøk.

Der avslutter vi for denne gangen, men fortsetter turen i den Norske fjellheimen i neste artikkel.