FJELLSTUER I SVERIGE 2

Det er mange fjellstuer i Sverige så vi fortsetter turen i vårt naboland litt til for og se på flere fristende tilbud i den Svenske fjellheimen. Turen går litt lengre nord enn forrige gang og starter i Dalarna.

Grøvelsjøn Fjellstation ligger i Alvdalens kommune, rett ved Grøvelsjøn og Långfjellet. Fjellstationen eies og drives av den Svenske turistforeningen og har rundt 150 sengeplasser og tilby. Stedet er visstnok en av verdens mest miljøvennlige fjellstasjoner med holdbarhetsløfte til deg som gjest. Men hva dette løftet innebærer sies det lite om. Her finner man en restaurant, guidede skiturer, spa og utleie av tur utstyr mm. Det arrangeres grillparty og kappløp i Back- Filippas parken, gåtur på truger eller ake slede og ellers mange aktiviteter for alle aldre her.

Turen går videre opp til Lappland og til Abiskofjellet, der finner vi Abisko Fjellstation som er den Svenske turistforeningens nordligste fjallstation. Den har beliggenhet helt øverst på Kungsledens vandrer rute, som er en populær rute og ta om sommeren, men for all del det er noen som tar turen om vinteren også men da må man være oppmerksom på at ikke alle fjellstuene er åpne hele vinteren.

Fjellstationen ligger bare et par kilometer på utsiden av byen Abisko, som man kan komme fram til med tog. Selv fjellstasjonen har egen stasjonen langs malmbanen som den kalles. Den går mellom Narvik og Luleå, og kalles Ofotbanen i Norge.

Her er det mange ting man kan få oppleve, nordlyset, midnatts solen, turgåing og skiløyper er det mange muligheter for, både for amatører og de litt mere spreke kroppene. Steder som Lapporten, Aurora Sky Station og fjellet Nuolja ligger like ved fjellstasjonen.

Singi Fjellstue som også ligger i Lappland og langs Kungsleden ruten, den ligger i et åpent og karrigt område ved Ladtjovagge og Tjektjavagge i Kebnekisefjellet. Herfra kan du velge turer i alle himmelretninger, Kebnekaise mot øst, Haukejaure i vest, Abisko mot nord og Vakkotevare og Saltoluokta i syd, Så valget er ditt.

Turen fortsetter sydover langs Kungsleden og vi kommer til Saltoluokta Fjellstue, den ligger på grensen mellom Gællivare og Jokkmokk kommuner. Her er det ingen veiforbindelse så det blir og ta beina i bruk om man skal hit. Ikke langt unna finner du Laponia og nasjonalparkene Stora Sjøfallet og Sarek.

Stedet ble åpnet litt etter 1890 og eies og drives av den Svenske turistforeningen som de fleste av stedene vi har vert innom så langt. Stedet har blitt utvidet flere ganger opp igjennom årene etterhvert som det tiltok med turvandring over fjellene og behovet for overnatting økte.

Her finner man kafe, guider, butikk, badstu, kanoutleie, lekerom, ski utleie og frilufts utstyrs utleie. Så her har man mange muligheter for en vellykket fjelltur for hele familien.

Dette stedet ligger ypperlig til for videre ferdsel innover i fjellområdet rundt, som start eller sluttsted for turer langs Saltoluokta eller om vinteren som har mange tilbud i nærheten av fjellstationen.

Det er også musikkfestivaler her oppe hver sommer. Rundt månedene juni og juli kommer både lokale og flere andre utenbys musikere tilreisende for å delta på festivalene.

Der avslutter vi dagens tur i den Svenske fjellheimen og takker for denne gang.