FJELLSTUER I SVERIGE

Fjellstuene rundt omkring er populære plasser for de som ferdes i fjellene her oppe i norden. De brukes flittig både sommer som vinter til aktiviteter i områdene rundt stuene. Det blir en runde rundt i den svenske fjellheimen og ser hva de har og tilby.

Sverige

Storulvån Fjellstation ligger i Jemtland nærmere bestemt i Åre kommune, den eies av den Svenske turist foreningen og har vært i drift siden 1900 tallet. Beliggenheten er idyllisk rett ved Stor- Ulvån, en ca seks km lang innsjø. Her har de flere turer og opplevelser året rundt og den ligger i den populære Jemtlanstriangelen som mange går en runde i. Storulvån har foruten sauna med tillhørende kaldtvanns kilde også den høyeste innvendige klatrevegg i Skandinavia, så det passer nok med en tur i badstuen etter noen timer i klatreveggen for og pleie musklene litt.

Sylarnas Fjellstation  blir neste, den ligger også langs den populære Jæmtlandstriangelen, som Storulvån eies og drives også denne av den Svenske Turistforeningen. Her kommer man ikke frem med bil da det ikke er veiforbindelse hit, så her er det bare og ta beina fatt. Plass har de nok av her, med ca 100 sengeplasser finner man nok en plass til seg og sine. Her finner man også badstu, samt utleie av fritidsutstyr som foreksempel fiskeutstyr. Husdyr er det ikke ofte at man kan ta med seg rundt omkring på hoteller, men her er det tillat og ta de med seg.

Den tredje fjellstationen på runden gjennom Jæmtlandstriangelen er Blåhammaren Fjellstation, også denne stationen eies og drives av den Svenske turistforeningen. Dette er den fjellstationen som ligger høyest av foreningens stationer, litt over 1000 meter over havet. Den har fått sitt navn etter fjellet det ligger på Blåhammerfjellet som rager litt over 1100 meter over havet. Stationen ble åpnet i begynnelsen av 1910 tallet, med nesten 60 sengeplasser og muligheter til flere i sovesaler og madrasser på gulvet finner man nok et sted og sove på. Også her finner man en sauna, deilig med en tur inn der etter en lang dag ute i skisporet. Med en liten butikk og utleie av fritids utstyr også her, da får man nok det meste på plass til en tur i fjellet.

Våldalen fjellstation åpnet for besøk i begynnelsen av 20 årene, det ligger Vestre Jæmtland like ved Ottfjellet. Her har man over 200 sengeplasser fordelt på hytter og hotellrom, Stedet var i sin tid den største av den Svenske turistforeningen sine fjellstationer, stedet drives i dag av private men med et vist samarbeid med foreningen. Her finner man også en sauna, butikk, servering, lekerom mm, guider om man vil ha med lokalkjente folk på turen. Utleie av fritids utstyr finner man også her, om det er noe man mangler på turen. Treningsmuligheter både innendørs og utendørs for de som har behov for dette.

Det er lagt opp løyper som passer de fleste rundt i området, for både sommer og vinterbruk. Med mange turstier videre innover i Jæmtlansfjellet er dette et ypperlig startsted for sin fjelltur. Så det er bare og pakke sekken og begi seg ut på tur.