Historier fra Andesfjellene

Historier fra Andesfjellene

Det er spesielt to historier som dukker opp når jeg tenker på Andesfjellene. Men først, hva er Andesfjellene? Dette er den største fjellkjeden i Sør-Amerika, som strekker seg helt fra sydspissen, Chile og helt opp til Equador. Den skyter i været på den vestlige delen av kontinentet, og skal være verdens lengste fjellmassiv på hele 8000 km. Det vil si, den hører opprinnelig til de amerikanske fjellkjedene og dermed blir totalen enda lenger.  Andesfjellene går gjennom 7 av landene i Sør-Amerika og har en middelhøyde på over 4000 meter. Det fins over tusen fjelltopper her, og den høyeste er Aconcaqua på 6961 meter.

Andesfjellene har også flere av kontinentets største byer, byer som ligger høyt over havet. Det er byer som La Paz (verdens mest høytliggende hovedstad på 3800 moh), Bogota, en by med 8 millioner innbyggere og Quito er bare noen av byene som ligger høyere oppe enn Norges høyeste fjell. Så var det historiene. Dette er to helt unike hendelser som omhandler flystyrter og ekspedisjoner til fjelltopper.

Flystyrten i 1972

Dette var en forferdelig ulykke som krevde mange liv. Hendelsen skjedde på høsten dette året, da flyet kom inn i en storm som oppstod i de høye fjellene. Flyet var chartret av et rugbylag på vei til kamp. Om bord var spillere, støtteapparat og familie. Det skal ha oppstått uenighet om navigering mellom de to flyverne og flyet treffer en fjelltopp i grenselandet mellom Argentina og Chile. De mister kontakt med omverden og er strandet 4800 meter over havet. Det skulle gå hele 72 dager før de overlevende ble reddet fra fjellet, lillejulaften dette året. Da hadde to overlevende tatt farvel med de andre for å finne hjelp. Ned stupbratte fjell og gjennom dype daler måtte de finne veien fram. Til slutt måtte de noen gjetere som fikk varslet myndighetene. Den kjente actionfilmen Alive har dramatisert denne flystyrten.

To fjellklatrere i 1985

To fjellklatrere i 1985

Det var to britiske fjellklatrere som skulle begi seg ut på livets største eventyr, nemlig å bestige det ugjestmilde fjellet Suila Grande på 6344 moh. Her er luften svært tynn og vært helt ekstremt. Men for de to erfarne klatrerne skulle det hele gå fint på vei oppover. Det var nedstigningen som skulle bli fatal. De to var bundet fast i tauet, men da de skulle gå nedover kom det et skred som tok med seg den ene over kanten. På mirakuløst vis klarte den andre å holde seg fast slik at den ene hang utfor stupet mens den andre holdt seg fast for harde livet. Det nyttet ikke å trekke kompisen opp, det var for tungt og farlig. Det endte med at Joe måtte kutte tauet, og Simon falt ned i avgrunnen.

Det var en lang vei til campen, men Joe kom seg dit på noen dager. Det han ikke visste var at Joe hadde overlevd fallet, men hadde brukket foten i landingen. En film som heter Touching the Void beskriver denne fryktelige hendelsen på en utmerket måte. Utrolig nok overlevde begge to, selv om sistnevnte var nødt til å kravle seg ned den strabasiøse veien til teltplassen. Til alt hell var kameraten fortsatt i basen, slik at han ble reddet til slutt.