Noen Norske fjellstuer

Bruken av de mange fjellstuene som finnes rundt omkring i verdens fjell områder har økt betraktelig med årene. Dette er gjerne en grei og ganske rimelig overnattings mulighet oppe i høyden. Meningen med disse fjellstuene er jo ikke å sitte inne hele dagen, de er jo beregnet for enkel overnatting for de som går på tur, jakter eller fisker. En del av disse fjellstuene er derfor ganske enkle men de holder i massevis for overnatting og eventuelt ly for dårlig vær. Men de nyere fjellstuene har en god kvalitet på det meste.

Nyere fjellstuer

Tidene endrer seg og vanene våre likeså, mange av de nyere fjellstuene har i dag Wi-Fi som ett tilbud til sine gjester. Det er jo ganske mange som omtrent ikke klarer seg en dag uten kontakt på de forskjellige mediene som finnes. Selv når man tar en tur opp i fjellet for å nyte naturen er det allikevel behov for å komme på nett for mange. Aktiviteter i nærheten av disse fjellstuene har også økt i det siste, man prøver å få gjestene til å bli i området så lenge som mulig.

Fagerheim Fjellstue

Fagerheim Fjellstue

En av de eldre fjellstuene er Fagerheim Fjellstue som ligger mellom Geilo og Eidsfjord ved riksvei 7. Stedet ligger idyllisk til rett ved sjøene Store Krækkja og Lille Krækkja som da er rundt 1177 meter over havet. Det er flere store fjell vann her i området så det egner seg godt til fiske og området egner seg også fint til jakt for de som har den interessen.De første bygningene her ble satt opp i 1936 og da ble det også drevet stølsdrift her oppe.  De den andre verdens krigen kom så overtok Tyske styrker stedet og satte opp flere bygninger så i dag er det mange sengeplasser som tilbys tilreisende her. Stedet har en egen nostalgisk stil selv om det har blitt pusset opp i den senere tid har de valgt å beholde den gamle stilen. Fjellstuen ligger også i nærheten av der Skarverennet holdes og egner seg også godt for deltagere og deres følge til dette rennet.

Krækkja Turisthytte

Krækkja Turisthytte

En av de virkelig gamle fjellstuene vi har her i landet er Krækkja Turisthytte som ligger oppe i Hardangervidda. Den ble satt opp i 1879 så den har vært i drift i mange år nå, det var handelen med Finland som var en av årsakene til at denne fjellstua ble satt opp den gangen. For stedet ligger langs den gamle skyss veien hvor det foregikk mye trafikk til og fra Finland med både folk og varer og man trengte da ett overnattingsted i området.Fjellstua ligger ved Store Krækkja som ligger rett ved grensen mellom Hordaland og Buskerud i ett område som innbyr til spaserturer innover i fjellene rundt. Det er lagt opp til aktiviteter av forskjellige slag her oppe, man kan leie en kano, fiske, bade på sommeren eller en jakttur om det frister. Stedet er stengt i noen måneder i løpet av vinteren nå så det lønner seg å sjekke på hjemmesiden deres så finner du ut av åpningstidene.