NORD NORGES FJELLSTUER OG TURISTHYTTER

Etter en flott runde rundt i Hardangerviddas vakre natur, og en rundtur på noen av overnattings steder der tar vi turen helt opp i nord og tar en runde i fjellheimen der.

Levajok

Levajok fjellstue blir første stopp, den ligger flott til ved Tana elven i Tana kommune, rett ved den Finske grensen. Stedet ble bygget i 1922 og var en av de få bygningene som overlevde den 2 verdenskrig i Finnmark. Men den brandt ned i 2007 og ble da gjenbygd året etter. Opprinnelig var det staten som eide fjellstua frem til 1951 da den gikk over i privat eie og videreutviklet til et turiststed for fiske og jakt.

Gargia

Gargia fjellstue ligger i sørenden av Altadalen som ligger flott til og ikke langt unna Alta Canyon som er den største canyon i nord Europa. Ett ypperlig startsted for fotturer, skiturer og snøskuter turer. Stedet er også kjent for og ha en god utsikt til nordlyset.

Mollisjok fjellstue ligger i Karasjok kommune i Finnmark rett syd for Lesjavri sjøen. Beliggenheten er langt fra alfarsvei omtrent midt på Finnmarksvidda, så her må man ta beina i bruk for og komme frem.

Men turen er absolutt verdt det, dette er et virkelig flott område, både sommer som vinter. Kjempeutsikt utover vidda som frister til fjellturer sommer som vinter. Lesjavri sjøen er godt kjent for sitt gode fiske, en av de mest fiskerike vannene i fylket. Rett nordover ligger Gaissene fjellmassivet som rager 1100 Moh, fjellstua ligger på ca 400 Moh så man kan få en flott tur opp i høyden. Opprinnelsen av stedet går helt tilbake til begynnelsen av 1800 tallet, men slik som det er i dag ble satt opp i 1920 da som en betjent helårs fjellstue. Men det gikk med den som det meste av bebyggelsen i Finnmark under krigen, stedet ble brent ned, men ble bygd opp igjen i 47–48. I dag er det den 5. generasjon i rekken av familien Eriksen som drifter stedet.

Helligskogen

Helligskogen fjellstue ligger i sydenden av Galggojavri sjøen rett ved grensen til Finland. Stedet er fra 1846 og som på den tiden var en viktig skyss station i området hvor det foregikk en god del handel med Finland. Stedet het ikke Helligskogen på den tiden men het Pyhaouta navnet ble byttet ut i 1900 da det ble bestemt at alle fjellstuene i Norge skulle ha Norske navn.

Stedet innbyr til flotte turer i naturen sommer som vinter og i Galggojavri kan man gjerne prøve fiskelykken.

Umbukta fjellstue ligger flott til rett nord for Umbukta vannet som den Norske delen av Øver- Uman heter og rett øst for Storakersvatnet med Rv 12 rett ved. Rett syd har man grensen til Sverige. Fjellstua har sin opprinnelse fra 1973 og var på den tiden et viktig stoppested for jegere og og bønder som var på reisefot.

Stedet er et flott utgangspunkt for fotturer sommer som vinter og vannene rundt innbyr til flotte fisketurer.

Der avslutter vi turen i den Norske fjellheimen for denne gangen, vi har mange flotte steder her i landet så følg med videre på turen.