Verdens vanskeligste fjell å bestige

Verdens vanskeligste fjell å bestige

Fjellklatring er en populær fritidssyssel og mange reiser utenlands for å bestige høye fjell. Dette er både en opplevelse, men samtidig en farlig sport dersom man ikke har riktig utstyr og ikke er observant på været. Det er farlig å gå alene i fjellet, og man bør være kjent i området.

Eksempel på vanskelige fjell å bestige i verden

El Capitan eller «sjefen», er et fjell i California i USA, som er 2.307 meter høyt. Fjellet er egnet for fjellklatring og basehopping. Det 900 meter bratte stupet er selve hovedattraksjonen. Etter at basehopping lenge har vært populært på dette fjellet, så er dette nå forbudt etter at det har skjedd flere dødsulykker. Fjellet er en del av Yosemite nasjonalpark.

Kilimanjaro ligger i Tanzania i Afrika og er 5.895 meter høyt. Fjellet er også det høyeste i Afrika. Kilimanjaro er en del av Kilimanjaro nasjonalpark, og står på UNESCOs verdensarvliste. På toppen er det flere vulkaner og også isbreer. Toppen ble første gang besteget i 1889 av en tysker og en østerriker. Mount Everest ligger i Asia og er verdens høyeste fjell. Fjellet er 8.844 meter høyt. Mount Everest er en del av Himalaya-fjellene, og ligger på grensen mellom Nepal og Kina. Dette fjellet ble første gang besteget i 1953 av en fra New Zealand og en fra Nepal. Det har vært mange dødsulykker på dette fjellet, og mange har prøvd å nå toppen – derfor beskrives fjellet som farlig.

Den første norske ekspedisjonen til Mount Everest skjedde i 1985 under ledelse av Arne Næss. Det var bare de mest veltrente og tøffeste som ble valgt ut til å bli med. Da de kom hjem så ble de tatt i mot som helter av media og presse. Kompetanse og samhold var viktig for ekspedisjonslaget og medlemmene sier at det var emosjonelt å nå toppen. K2 er det nest høyeste fjellet i verden, med en høyde på 8.616. Fjellet ligger i Kashmir, og er en del av Karakorumfjellene. 1954 ble K2 besteget for første gang av italienere. De eneste nordmennene som har vært på toppen er Lars Nessa og Cecilie Skog. K2 ses på som vanskeligere og farligere å bestige enn Mount Everest, blant annet på grunn av det bratte terrenget.

Eksempel på vanskelige fjell å bestige i verden

Paret Cecilie Skog og Rolf Bae, og 15 andre deltakere var de første nordmennene til å bestige K2, i 2008. Det gikk imidlertid ikke så bra på veien ned igjen, for da kom det et voldsomt snø- og is-ras, og bare 3 av klatrerne overlevde. Raset hendte 500 meter nedenfor toppen. Det gikk bra med klatrerne som overlevde, men de var selvsagt følelsesmessig påvirket av hendelsen.

Baintha Brakk, eller The Ogre, er et annet vanskelig fjell å bestige. Fjellet er 7.285 meter høyt og det er bare to mennesker som har besteget fjellet. Selve fjellet er farlig i seg selv å bestige, men i området er det også flere bjørner, i tillegg ligger fjellet også i et område med politisk uro mellom India og Pakistan. Man må være sterk både fysisk og mentalt for å klatre høye fjell, og det er ikke hvem som helst som kan gjøre det.